Οι καλύτερες live εμφανίσεις του Bob Marley

Με το πολυαναμενόμενο biopic Bob Marley: One Love να αναμένεται στις εγχώριες αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου, ανατρέχουμε στις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις του θρύλου της reggae.

Πρωτοπόρος της reggae, της ska και της rocksteady μουσικής. Το πρώτο παγκόσμιο Rastafarian icon, αλλά και σύμβολο της μουσικής και ολόκληρης της πολιτιστικής κουλτούρας της Τζαμάικα. Το πρόσωπο πίσω από μουσικούς ύμνους για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, όπως τα "Redemption Song", "Get Up, Stand Up" και "One Love". Και ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος, η ζωή του οποίου δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει ακόμα και σχεδόν μισό αιώνα μετά τον θάνατό του. Λίγες ημέρες προτού η σύντομη, μα πολυτάραχη και γεμάτη πάθος ζωή του Bob Marley μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Kingsley Ben-Adir, ανατρέχουμε στις καλύτερες live εμφανίσεις του καλλιτέχνη.

One Love Peace (1978)

22 Απριλίου 1978, Kingston της Τζαμάικα. Tο One Love Peace Concert θεωρείται από πολλούς μια από τις ιστορικότερες συναυλίες της ζωής του Bob Marley, όπου ο ίδιος κατάφερε να συγκεντρώσει τους πολιτικούς αντιπάλους Michael Manley και Edward Seaga στη σκηνή, συμβολίζοντας με αυτήν τους τη συνάντηση την ενότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής έντασης στην πατρίδα του. Για την πρωτοβουλία αυτή, τα Ηνωμένα Έθνη θα τιμούσαν τον καλλιτέχνη με το Peace Medal of the Third World.

The Smile Jamaica (1976)

Δύο χρόνια πριν, ακόμη μια ιστορικής φύσης συναυλία είχε διοργανωθεί ως μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πολιτικές εντάσεις στην Τζαμάικα. Και η σημασία αυτής προκύπτει από το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της, ο Marley και πολλά μέλη της μπάντας του είχαν τραυματιστεί σοβαρά σε απόπειρα δολοφονίας τους, με τους ίδιους ωστόσο να κατακτούν τη σκηνή παρά τους τραυματισμούς τους. Είχαν άλλωστε και ένα κοινό 80.000 θεατών να τους αποθεώσει.

Live at the Roxy (1976)

Την ίδια χρονιά, Bob Marley και Wailers θα πραγματοποιούσαν μια σειρά από εξαιρετικές συναυλίες στο Roxy Theatre στο Los Angeles. Οι ηχογραφήσεις από αυτές τις εμφανίσεις τους θα κυκλοφορούσαν αργότερα ως το άλμπουμ Live at the Roxy, που θα βοηθούσε να εδραιωθεί η φήμη τους στις ΗΠΑ.

The Lyceum Theatre (1975)

Το ξεκίνημα θα γινόταν όμως έναν χρόνο πριν, στο Lyceum Theatre του Λονδίνου, όπου ο Bob Marley με τους Wailers θα ηχογραφούσαν τον δίσκο Live!. Μέρος αυτού, μια από τις πιο διάσημες ερμηνείες του Marley, το ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο “No Woman, No Cry”.

Babylon by Bus Tour (1978)

Η απόλυτη στιγμή της ευρωπαϊκής κατάκτησης της μουσικής του Bob Marley και των Wailers το 1978. Η περιοδεία πήρε το όνομά της από το ζωντανό άλμπουμ Babylon by Bus.

Amandla Festival of Unity

Το Φεστιβάλ Ενότητας της Amandla υπήρξε μια από τις σημαντικότερες συναυλίες του Bob Marley, ερχόμενο σε μια εποχή με τεράστια εστίαση από την πλευρά του στον ακτιβισμό για την απελευθέρωση των Αφρικανών. Στις 21 Ιουλίου του 1979, το Harvard Stadium της Βοστώνης θα φιλοξενούσε το φεστιβάλ, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, καθώς και την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην ίδια την πόλη της Βοστώνης.

Συναυλία Εορτασμού Ανεξαρτησίας Ζιμπάμπουε (1980)

Για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, ο Bob Marley και οι Wailers εμφανίστηκαν στο στάδιο Rufaro στο Salisbury στις 18 Απριλίου του 1980. Τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 40.000 άτομα, με εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν εκτός του σταδίου. Σύντομα θα ξεσπούσαν επεισόδια που θα οδηγούσαν στον τερματισμό της συναυλίας, όμως ο Marley θα επέστρεφε την επόμενη μέρα για ακόμη μια δωρεάν εμφάνιση, μπροστά σε κοινό 100.000 ανθρώπων. Αυτή του η συναυλία αποτελεί και το απόλυτο σύμβολο σύνδεσης της μουσικής του Marley με τον αγώνα για την απελευθέρωση.

Madison Square Garden (1980)

Σε αυτή του τη συναυλία με τους Wailers, ο Marley θα εμφανιζόταν στο ίδιο bill με τους Commodores με frontman τον Lionel Richie, έχοντας μόλις κυκλοφορήσει τον δίσκο Survival. Και παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό κοινό δεν ήταν τόσο εξοικειωμένο με τον πιο πολιτικό στίχο, εν τέλει θα έκλεβε τις εντυπώσεις από τους εμπορικότατους τότε Commodores στα μόλις 55 λεπτά της εμφάνισής του.

https://youtu.be/PvQ0yqToirc

Η ταινία Bob Marley: One Love έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου, από τη Feelgood.